Førstehjælp i børnehøjde

Du kan redde liv med førstehjælp, det ved alle, men også børn kan yde førstehjælp og potentielt redde liv.

Lige præcis derfor har jeg hvert år et tema i den understøttende undervisning om førstehjælp i den klasse, hvor jeg er klassepædagog.

Da jeg spurgte børnene hvad er førstehjælp? Der lød svaret prompte fra Thea på 6år: “Det er når man hjælper og trøster et barn allerførst, når det har slået sig!”

Og hun har ret det er lige præcis førstehjælp!

Børn er fuldt ud i stand til at yde førstehjælp i form af at drage omsorg, hjælpe og tilkalde – potentielt – livsvigtig hjælp fra andre.

Derfor giver det rigtig god mening at undervise børn i grundlæggende førstehjælp.

“Åh nej Marianne Karl har brækket sig!” råber Tilde, det hun mener er at Karl har brækket hans arm eller faktisk var han faldet så uheldigt han også havde brækket benet i deres leg.

Vi har de sidste par lektioner talt om hvordan børn kan hjælpe, hvis et barn eller voksen kommer til skade. De skal, hvis de kan og det er sikkert stoppe ulykken og derefter skal de tilkalde hjælp. Men allervigtigst skal de trøste den, som er kommet til skade.

Børnene har bygget en hule med tæpper i klassen, det er sygehuset. De redder hinanden på skift og pakker hinanden ind i bandager. Børnene ligger bandager og kommer til skade i flæng, men jeg ser også at hver gang et barn kommer til skade i legen kommer de andre børn løbende og spørger om de er okay og hvor de har slået sig. De fortæller den tilskadekomne at de vil løbe efter hjælp og efterfølgende kommer de retur og trøster med omsorgsfulde ord og kram.

Børnene har fuldstændig forstået essensen af mit budskab om førstehjælp i børnehøjde. De skal tilkalde hjælp, de kan trøste og allervigtigst at selvom de er børn kan de gøre en kæmpe forskel.

Kommentarer