Er vi pædagoger nu så fordomsfrie?

Efter at have arbejdet som pædagog i mange år, er der nogle ting jeg er begyndt at tænke over. I vores egen selvforståelse er vi både åbne og fordomsfrie og det lyder jo ret så tiltalende, men agerer vi også sådan når vi er på arbejde, når vi er sammen med børnene? Gælder det også i pausen og når vi har fri? Hvis vi skal fremstå som troværdige mennesker er det vigtigt der er en vis sammenhæng mellem det vi siger og det værdigrundlag vi arbejder ud fra. Så harmonerer det at vi taler om åbenhed overfor børnene og i pausen lufter fordomme om eksempelvis homoseksuelle par eller muslimske kvinder. Jeg oplever det ret modsætningsfyldt. Men er det virkelig noget der sker, er det ikke et pseudoproblem? Jeg hævder at det faktisk sker ret ofte. Jeg kunne fortælle om mange af den slags oplevelser, men vil nøjes med en enkelt lille historie til at understrege min pointe.

Vi holder pause i børnehaven. Det er super hyggeligt, der er en duft af kaffe, Anne fra Grøn stue har taget hjemmebagt kage med. Vi nyder et lille pusterum i en travl hverdag. Talen falder på et forældrepar; en regnbuefamilie bestående af 2 kvinder med en søn og en datter Der ytres lidt bekymring for om det nu er godt for børn at vokse op med 2 mødre. Mangler ungerne mandlige forbilleder. Der er faktisk undersøgelser der viser at børn i regnbuefamilier trives fint, ofte bedre end børn der vokser op med heteroseksuelle forældre. Men jeg siger ikke noget! Næste kommentar vil jeg altid huske, alene af den grund at mange mennesker deler denne fordom, og lufter den ret ofte.” Hvem er så manden i forholdet”? Jeg siger stadig ikke noget, er ret ny og vil helst ikke træde forkert til at starte med.

Nu er jeg så gammel i gamet at jeg godt tør sige tingene højt. I et forhold mellem 2 kvinder er der ingen der er manden, og nej muslimske kvinder der bærer tørklæde er ikke pr definition undertrykte og jeg holder ikke mund mere, jeg har lovet mig selv at italesætte fordomme når jeg møder dem.

Kære kolleger, det er tid til lidt selvrefleksion så vi kan agere så åbent og fordomsfrit som vi hævder, og forhåbentlig ønsker, vi gør.

 

 

 

Kommentarer