Tre børn var syge, så det var en god dag i vuggestuen!

På en almindelig dag i vuggestuen er vi 4 voksne til 16 børn. Fordelt ud over hele dagen naturligvis, så det er få timer, vi alle 4 er på arbejde samtidig. Vi løber stærkt. Meget stærkt!

Men vi har en meget struktureret hverdag, hvor alle ved, hvem der har hvilke opgaver og hvornår. Og når det kører, bliver alle børn skiftet, spiser sig mætte og får sovet, det de har brug for. Vi har som regel også tid til at sætte en pædagogisk aktivitet i gang.

Mine kollegaer og jeg er trætte når vi går hjem, men vi kan have god samvittighed over, at alles basale behov er blevet dækket.

I dag var dog anderledes, der var nemlig tre børn, der var syge!

Da jeg sad på gulvet i morges med Anne og Frida og tre andre børn, fik jeg pludselig øje på Anne. Hun søger ofte kontakt til de voksne, men bliver tit overset, fordi hun er så stille og nem. Anne pegede på et billede i en bog og sagde: ”bold.” Så fik hun øje på et billede af en bamse og pegede på dens næse og dens mave. Bagefter pegede hun på Fridas næse og mave. Så tog Anne fat i Fridas hår og kiggede spørgende på mig. Sådan sad vi i lang tid. Frida deltog også i samtalen. Indtil i dag havde jeg aldrig hørt Anne sige et eneste ord!

Jeg var, ligesom de fleste andre dage, træt, da jeg kørte hjem. Men jeg var også glad. Glad fordi jeg i dag havde haft tid til at se børnene, høre dem og give dem det nærvær og den opmærksomhed de har brug for og burde have krav på hver dag. Men oveni glæden kom også bekymrede tanker. Tænk sig hvilke muligheder for udvikling der ville være for alle børn, hvis vi pædagoger havde så god tid, at vi hver dag havde mulighed for at skabe de optimale rammer for børnenes udvikling.

En analyse af udviklingen i normeringerne i vuggestuerne fra 1972 og frem til 2016, lavet af analysefirmaet Bureau 2000, viser at der i dag er 85% flere børn pr. voksen i dag end for 46 år siden. Og det på trods af, at daginstitutionerne har udviklet sig fra at være et pasningstilbud, til at være et pædagogisk tilbud, med planlægning af aktiviteter, dokumentation og evaluering, der kræver tid væk fra børnene.

På trods af, at det efterhånden er generelt anerkendt, hvor vigtige de første år af det lille barns liv er, står 42 kommuner tilsammen til at spare 127 mio. kr. næste år. Det betyder, at det fremover bliver endnu sværere at skabe en hverdag der tilgodeser det enkelte barns udvikling

Jeg kan sagtens tåle at løbe stærkt og det kan mine kollegaer såmænd også. Men hvem skal tage stilling til hvilke børn, der ikke bliver set i morgen, når alle børnene igen kommer i vuggestue.

Så kære forældre, råb op og kæmp for jeres børns ret til at blive set, hørt og forstået hver dag. Også på de dage hvor alle børnene er i vuggestue på én gang!

Kommentarer