Stik os bare en kopi!

Vi kender det vel alle. Vi søger rundt på nettet efter en ny telefon, en vaskemaskine eller nyt regntøj. Producenterne sparer ikke på fortællingerne om hvilke særlige og gode egenskaber, netop deres varer har. Vi læser det hele, og samtidig begynder vi at blive lidt skeptiske, for lyder det ikke lidt for godt. Tvivlen er nu vakt, og vi begynder at afsøge nettet for anmeldelser – almindelig menneskers erfaringer, der skal hjælpe os til at validere producenternes ord. Efterhånden danner der sig et billede af, hvilket produkt vi skal satse vores penge på.

I øjeblikket oplever jeg en tendens til, at vi pædagoger skal fortælle om vores arbejde, hvad vi er særligt dygtige til, og hvilken forskel vi kan gøre for de børn, vi dagligt arbejder med. Og vi vil gerne fortælle om vores arbejde, for vi er stolte af pædagogfaget – vores fag. Men jeg kan være bekymret for, om vores beskrivelser kan blive opfattet som unuancerede og selvhævdende. Præcis som vi oplever regntøjsproducentens ord, som vi ikke helt tør sætte vores lid til. Men hvor skal beslutningstagerne finde menigmands erfaring med os pædagoger henne? De kan jo ikke søge på Trustpilot, og finde en anmeldelse af pædagogernes arbejde. Hvordan sikrer vi os så, at netop disse beslutningstagere får et så bredt, nuanceret og validt billede af os pædagoger, at de vælger at sende deres penge i vores retning?

I den institution jeg arbejder i, oplever vi det samme år efter år. Op mod sommerferien hvor både Peter, Ida, Johan og alle deres jævnaldrende skal til at afslutte deres liv som børnehavebørn, og begynde et nyt i skoleregi – ja så fyldes personalestuen med lækker chokolade og skønne kort. Chokoladen forsvinder hurtigt, men ordene i kortene hænger ved noget længere. For det er ord, der beskriver vores pædagogiske arbejde. Ord der fortæller om den forskel vi har gjort for de enkelte børn, ord der rører og taler til vores følelser. Jeg tror ikke, jeg har oplevet en pædagog, der ikke har måtte tørre en tåre væk fra øjenkrogen, når de læser at de har gjort en forskel, støttet når noget har været svært, trøstet, udviklet og været i stand til at se det enkelte barn, og bringe det bedste frem i det. Jeg tør godt lægge hovedet på blokken, og vove den påstand, at sådan er det i mange institutioner landet over.

Disse kort er anmeldelser af vores daglige arbejde, det er forbrugernes ærlige og stærke syn på den vare, vi dagligt leverer til dem. Men der er aldrig andre end os pædagoger, der læser disse anmeldelser, og efterhånden som der ryddes op i personalestuen forsvinder de. Det er ærgerligt, for tænk hvis beslutningstagerne så disse anmeldelser, tænk hvis de kunne få et nuanceret billede af pædagogernes betydning. Men det kan de måske, for ærlig talt så kan vi godt nøjes med en kopi af kortet, så kan beslutningstagerne i kommunen få originalerne.

Så kære forældre. Stik os bare en kopi af jeres kort og aflever originalerne på rådhusene. Så kan vi forhåbentlig i fællesskab præge beslutningstagerne til at se værdien i det arbejde vi udfører, og derved få dem til at sende deres penge efter os, til gavn for både Jeres børn og os. Og chokoladen den må I stadig gerne aflevere på personalestuen!

 

Kommentarer