Hvilke frø spirer i børnene?

Der bliver i højere grad snakket om, at samfundet har brug for robuste borgere, men børnene bliver ikke robuste af at blive afvist, overset og glemt i krogene.

Monika stikker en tegning op i hovedet på mig, mens jeg tørrer bordene af. Vi er ved at rydde op efter formiddagens aktiviteter.

“Her, den er til dig”, siger hun. Forventningens glæde lyser ud af hende, fordi tegningen er i virkeligheden et middel til at få kontakt og anerkendelse. Men jeg ser det ikke. Dét, jeg ser, er borde, der skal tørres af, legetøj, der skal ryddes op, to børn, der slås, én, der har tisset i bukserne, fire, der leger fangeleg på gulvet, mens de skriger, og alle de andre af de 21 børn, som er på stuen. 

Vi er to voksne på stuen, og én på badeværelset. Det er en af de gode dage, hvor ingen af os har ferie, afvikler skriftligt arbejde eller er til møde.

“Den er flot”, får jeg sagt, mens jeg vrider kluden og tænker på, at vi skal skynde os at rydde op, så vi kan spise frokost, fordi vi også skal nå at holde stuemøde, inden min ene kollega har fri.

Et kort øjeblik mærker jeg både Monikas, og min egen, skuffelse over min respons på hendes tegning, men jeg ignorerer den. For hvis jeg skulle reagere på hver enkelt gang, hvor jeg føler skuffelse over ikke at kunne udføre mit arbejde ordentligt, velvidende at jeg kunne gøre det bedre, hvis rammerne var til det, ville jeg hurtigt falde sammen og brænde ud.

For hvad gør det egentlig ved børnene, på den lange bane, at jeg, som pædagog, alt for ofte ikke har tid til at fordybe mig i børnene, anerkende dem og se dem?

Et af vores samfundsproblemer er de såkaldte “12-talspiger” og stigninger i unge med præstationslidelser, som er så optagede af at klare sig perfekt, at de går ned med stress, udvikler angst og får andre psykiske lidelser. De er ikke robuste nok, siger nogle. De er så optagede af, hvordan de klarer sig og hvad andre tænker, at de glemmer at mærke efter, hvad de føler, har lyst til og kan håndtere. På den anden side står begrebet “taberdrenge” og svæver.

Jeg tænker ofte, om det mon er fordi, de mangler kernen. Selvværdet. Tilliden til omverdenen. Troen på, at “jeg er god nok, som jeg er”. De ting er der i højere grad end nogensinde brug for. Og de ting kan vi være med til at forme, når børnene er små, så de er rustet med en stærk kerne. Et stærkt selvværd.

Men det kræver, at jeg har tid til at sætte mig ned sammen med Monika. At jeg har tid og rum og plads til at sætte mig ned, tage Monika på skødet, tage hendes tegning i hånden, kigge hende i øjnene, mens jeg spørger hende om, hvad hun har tegnet. Tænk, hvis jeg kan fordybe mig i en snak med hende, at jeg kan spørge hende, hvorfor hun har brugt grøn farve til skyerne, fortælle hende at jeg kan se, at hun har tegnet et æbletræ og at jeg kan give mig tid til at få en snak om tegningen og alt andet, der er udenfor tegningen, mens jeg holder om hende, smiler til hende og anerkender hendes tilstedeværelse og hendes holdninger og tanker.

Istedet endte hendes tegning på gulvet, hvor den blev trampet på og glemt. Bare ikke af hende. Fordi jeg ikke havde tid til at gribe øjeblikket, hvor hun ville vise mig tegningen. Hvad lærte hun af den situation? Måske lærte hun: “Jeg er ikke god nok til at få omsorg og opmærksomhed, bare fordi jeg er mig.”

Selvbebrejdelsens frø er sået.

Kommentarer