Er der grænser for ytringsfrihed?

Jeg sad den anden dag i min bil, solen skinnede og rester af sneen lå stadig i vejkanten, en rigtig dejlig dag. Pludselig hører jeg en radioreklame som ændrer det hele. Reklamen kommer fra den landsdækkende kanal ”the Voice”, en reklame fra hjemmesiden ”Victoria Milan”. Reklamen lyder, hvis man ønsker at gøre sit forhold derhjemme lidt mere interessant, så skal man finde en elsker. Hjemmesiden er fyldt med folk som gerne vil være deres mand eller kone utro, og alle kan oprette en anonym profil, så ingen finder ud af det.

Jeg er rystet!!!

I Danmark har vi en meget høj skilsmisseprocent, hvis du spørger mig, en af de hyppigste årsag til skilsmisse er; utroskab.

Som pædagog har jeg prøvet lidt af hvert, men en af de ting som har gjort et stort indtryk på mig, er når man sidder i børnehaven med Mikkel, som har ondt i maven, er meget ked af det, og ikke vil med sine forældre hjem fordi far og mor ikke har det godt med hinanden og skal skilles. Børn som i en meget tidlig alder gennemgår en krise de ikke selv har valgt, eller har nogen indvirkning på. Mikkels verden står stille, han ved ikke om det er mor eller far han skal være hos, og om de også er sure på ham. Vi bruger megen tid og kræfter på tilfælde som Mikkel, og det skal vi gøre. Ofte kan der fremkomme en stor bekymring fra pædagogernes side, om Mikkel vil tage skade af at gennemgå denne livs krise i så ung en alder. Vi ser ofte børn som Mikkel trække sig i baggrunden, være mere indelukkede og sky for omverden. Børnene bliver handlingslammede og mange ændrer sig for livet.

Jeg siger ikke at alle skilsmisser har disse konsekvenser for børn. Jeg vil endda gå så langt og sige at det måske kan være en fordel for nogen at far og mor går fra hinanden. Men….

Som pædagoger arbejder vi dagligt med at skabe et godt liv for vores børn i institutionerne. Et liv vi definerer ud fra tanken om sociale og faglige kompetencer. Vi tester vores børn så vi ved, hvor langt de er nået indenfor hvert parameter, hvis ikke de består samfundets test, bruger vi meget tid og mange kræfter på at få dem til at opfylde kravene. I de fleste tilfælde lykkes vores mission, og i enkelte ikke.

Som pædagoger udfører vi kravene som samfundet bestemmer for hvad den ideelle barndom er. Krav om sociale og faglige kompetencer.

Hvordan kan jeg med faglig stolthed repræsenterer et samfund og dets krav til barndommen, når der eksisterer en legalisering af utroskab, med fatale konsekvenser for de børn jeg har ansvaret for i dagligdagen.  Når man på en landdækkende radio kanal opfordrer en far eller en mor til at være sin partner utro, velvidende at det kan komme til at koste familien freden, så har jeg svært ved at stå indenfor de samfundsmæssige krav og test vi giver børnene i daginstitutioner.

Vi kan legalisere utroskab, men vi skal samtidig huske at se på resultaterne deraf, og det er ikke altid kønt!!! 

Kommentarer