Børn er mega farlige

Ej børn er ikke mega farlige. Men når mennesker arbejder med mennesker så kan der ske uheld.

Jeg tror ikke du kan finde en eneste pædagog, som ikke har oplevet at “komme til skade i tjenesten”. De fleste pædagoger kan nikke genkendende til slag og spark eller at man lige snubler over et stykke legetøj. Hændelser og skader, som sker, men som ikke bliver registreret, fordi der ikke skete noget rigtig alvorligt.

Jeg er skolepædagog og jeg har netop oplevet at komme til skade…igen.

Jeg var gået med Sara ud for at hente papir på toilettet. Vi går stille tilbage ad gangen og ind ad døren til klasselokalet. Sara ser ikke at jeg er ved at gribe ud efter dørhåndtaget og hun griber fast og smækker døren afsted med al den råstyrke en 6årig kan opdrive og jeg tager imod døren med min lillefinger.

Det gjorde ret ondt, men jeg ville ikke forskrække Sara og bed smerten i mig og gik videre.

Jeg fortsatte dagens program med børnene, men det gjorde stadig ondt efter et par timer. Derfor gjorde jeg noget, som jeg ikke plejer, jeg tog til lægen. Lægen sagde jeg var heldig, intet var brækket men fingeren havde brug for ro et par dage.

Jeg vendte tilbage til arbejdet med min indpakkede finger og mødte min arbejdsmiljørepræsentant. Han understregede over for mig endnu en gang, hvor vigtigt det er at jeg registrere en hændelse, som denne og jeg kan kun give ham ret. Det gik heller ikke alvorligt galt denne gang og det gør det måske heller ikke næste gang men tredje gang jeg slår den finger kommer der måske varige skader, som får konsekvenser for min arbejdskraft.

Førhen har jeg mere end en gang har ladet en hændelse gå i glemmebogen fordi der jo ikke skete noget alvorligt, det gik hurtigt over igen og ja der har været mange undskyldninger. Men nu er undskyldningerne røget i glemmebogen!

Jeg har heldigvis ikke oplevet at få varige mén. Men jeg skal huske at jeg skal arbejde mange år endnu, jeg har rundt regnet stadig 40år på arbejdsmarkedet tilbage. Hvor mange uheldige fald, slag, spark eller smækkende døre er der mon i vente og kommer jeg mon til at opleve at kroppen eller psyken pludselig siger stop? Det ved jeg ikke. Derfor er det så ekstremt vigtigt at jeg får registreret, når hændelser som denne sker.

Det samme gør sig gældende for dig, som laver et uheldigt løft i vuggestuen og ryggen pludselig siger smæld eller dig som bliver ramt hårdt af en bakkende mooncar på legepladsen eller dig som bliver overfuset  med skældsord af barnet i klubben. Hvis vi oplever at komme til skade med vores krop eller sind, når vi er på arbejde, så skal det dokumenteres om det alvorligt eller ej.

Vi skal sørge for at vores skader bliver registreret. Man ved aldrig om det får konsekvenser.

 

Kommentarer