Indtil jeg kan skrive igen.

Under stress forsvinder fornemmelsen af det, man kan. Tilbage er en enorm tvivl på, om man er noget værd i sig selv. Samtidig med at overblikket svigter. Trangen til at andre siger, man er god nok vokser sig alt for stor: Sig nu, du kan li´ mig, for jeg er holdt op med at kunne li´ mig selv.

Det startede med en nagende fornemmelse for et par måneder siden. Forleden gik det endelig op for mig, hvad der var galt: Jeg var begyndt at gøre ting, som jeg egentlig elsker at gøre – udelukkende i håbet om at opnå andres anerkendelse. Og det havde ramt det, som ellers er min ventil: At skrive. At skrive blev for mig ikke længere båret af ikke at kunne lade være, men af en trang til at præstere.

Førhen kom ordene flydende og verden forsvandt. Men pludselig begyndte der at dukke stemmer op imellem ordene: Det dér siger ikke mig noget. Hvor er budskabet? Synes du virkelig det argument holder? Du mangler at komme med en løsning. Du roder tingene sammen. Hvad ville dine modstandere (der er modstandere til budskaber) sige til det?

Jeg blev hele tiden uenig med mig selv og stemmerne i mit hoved. Det er umuligt at komme i flow med sine egne ord og tanker, når man samtidig forsøger at lytte til alle de tanker, som man tror, andre har. Men desto sværere det blev, desto mere forsøgte jeg.
Jeg gjorde min ventil til min fjende.

Idag har Berlingske delt en historie fra arkivet. Seks kendte mennesker fortæller om, hvad de fortryder. Det var befriende at læse om mennesker som fortrød noget. Mennesker som ikke var perfekte. Mennesket kan ærgre sig, se tilbage,fortryde. Og komme videre.
Jeg følte mig med ét ikke så forkert og så alene.

En af dem, Lars Reinhardt Møller, siger: “Fortrydelsen er en del af en planlægningscyklus, som alle mennesker gør brug af. Man ser tilbage på sine handlinger og evaluerer dem for at finde ud af, om man kunne have handlet på en bedre måde.”

Nu har jeg evalueret og konklusionen er klar: Jeg holder mig til at passe mit arbejde, læse romaner, gå ture og nusse med min kat. Jeg skriver ikke igen, før der kun er min egen stemme tilbage.

Kommentarer