Den flyvende kuffert

“Tænk, hvis løsningen på mobning lå i en kuffert!” Sådan skriver Maryfonden og Red Barnet i det program, de i fællesskab har udviklet for at forebygge mobning i dagtilbud og skoler.

Jeg er helt enig i, at forebyggelse er essentielt i forhold til at lære mennesker at opføre sig respektfuldt og ansvarsfuldt overfor hinanden.

Til gengæld vil jeg æde min gamle hat på, at løsningen på ingen måde findes i en kuffert – uanset hvor royal den er! Bevares, en kuffert i en børnehave med bamser, bøger, spil og andre “sociale værkstøjer” – det er da harmløst! – Men gør grundlæggende ingen forskel – overhovedet! I bedste fald er det en god snak med børn om noget, de godt ved i forvejen. I de forkerte hænder og værste fald, er det med til at undertrykke dem, der har det svært, endnu mere!

Børn ved godt, det er forbudt at slå, og at det ikke er rart, hvis nogen siger, man er dum eller grim. De ved også, hvordan man er en god ven. De ved det, og de er supergode til at svare rigtigt, når velmenende pædagoger dykker ned i kufferten!  Det er bare ikke der, de henter deres erfaring.

Erfaring henter de derimod i de sociale relationer, de er en del af i løbet af dagen – både med andre børn og voksne. Det er i relationsarbejdet, vi skal bruge vores pædagogiske energi – når situationen opstår, og barnet har brug for guidning.

“Hey Kalle, ja du ville gerne have skovlen, og nu siger du, Peter er dum. Ved du hvad? Det er helt i orden, du bliver vred og ked af det, men hvis du gerne vil låne skovlen, må du spørge Peter, om du må låne den. Har du brug for, at jeg hjælper dig med det?”

Derfor foreslår jeg, at vi lader kufferten flyve væk og derimod sætter fokus på grundkultur og relation i stedet for. Det koster ingenting – udover pædagogisk knofedt!

Nu lader jeg kufferten flyve ad hekkenfeldt til! I stedet for vil jeg hver dag sige godmorgen og farvel og tak for i dag til alle kollegaer. Jeg vil give udtryk for, at jeg er glad for mit arbejde – og lave lidt ekstra spas! Jeg vil rose mine dygtige kollegaer for alt det gode arbejde de gør, og jeg vil undre mig og stille spørgsmål til det, jeg ikke forstår.

Jeg vil fortælle børnene fantastiske historier til samling. Jeg vil lege hver dag. Vi skal lege “hekseleg”, “far, mor og børn”, “ninjamonster”, “prinsesseleg” “alle mine kyllinger”. Vi skal løbe, trille, klatre og grine så meget, at sveden hagler af os – og når så eventuelle konflikter opstår, så løser vi det ud fra situationen – der hvor det giver mening, så børnene kan danne erfaring til senere brug!

Flyv kuffert Flyv!

 

Kommentarer