Hvad laver du egentlig som pædagog?

Det spørgsmål kender vi de fleste af os pædagoger. Til en familie sammenkomst for en del år siden stillede et familiemedlem mig det klassiske spørgsmål: ”Hvad laver du så egentligt?” Glad svarede jeg, at jeg arbejder som pædagog på en skole…… Tavshed, jeg kunne se at svaret ikke lige var det han havde ventet. Automekaniker – ja. Murer – Ja. Chauffør på en fisketransport – ja.  Måske endog til nød skolelærer, men pædagog? En voksen mand, der arbejder som pædagog?

Mit familiemedlem var fanget i den situation, der hedder: ”Hvorfor spurgte jeg dog”. Da hans modsvar endelig kom, blev det et nyt spørgsmål: ”Nå, så du er pædagog, så er du også en af dem, der mener, de ikke selv kan gøre for det?”

Selvfølgelig, og heldigvis, er de fleste borgere ikke så negativt indstillede over for vor faggruppe, men situationen er klassisk.

Pædagog? Er det ikke noget med at passe børn? Behøver man en uddannelse for det?

Hvorfor er vi så dårlige til at profilere vort fag?

Det skyldes at vort fag er svært definerbart. Vi kan mange ting, og bruger vores personlighed meget i arbejdet.

Jeg arbejder på en skole, og kender det generelt godmodige drilleri, der kan være faggrupperne i mellem, men samtidig mærker jeg også en lille frustration fra både pædagoger og lærere.

Denne frustration tager netop udgangspunkt i vore fags forskellighed.

Lærerfaget er et fag, der er forholdsvist nemt at beskrive. En matematiklærer ved alle hvad laver, ikke sandt?

Pædagog?

For mig personligt gælder det, at jeg er god til at sætte fysiske aktiviteter i gang, og gøre dem interessante, udfordrende og udviklende for børnene. Jeg er god til at have fokus på og arbejde med det sociale hos det enkelte barn/i gruppen, og det er alt sammen meget fint. Men samtidig har jeg kolleger, som arbejder med disse ting på helt andre måder. Disse kolleger kan så noget andet og noget tredje som er ligeså vigtigt, men det er svært at beskrive ligeså klart og håndfast som forskellen på en matematiklærer og en dansklærer.

Mit spinkle forsøg på en definition på vort fag må lyde:

En pædagog er en person, der er professionel formidler af sociale kompetencer.

Denne definition kan ikke stå alene, men jeg tror vi med denne blog, kan få en god åbning på indgangsspørgsmålet. Hvad laver en pædagog egentlig?

Mit kære familiemedlem ramte så hovedet på sømmet med hans afsluttende spørgsmål, og jeg  måtte bekræfte: Ja, jeg mener faktisk, at de børn, der har det vanskeligt, og gør uhensigtsmæssige ting som udgangspunkt ikke selv kan gøre for det. Jeg tror på, at alle mennesker gerne vil lykkes positivt, og at det er her vi pædagoger kan gøre en forskel.

Jeg vil afslutte dette indlæg med et lille omskrevet citat af K.K. Steinke:

”Vi pædagoger er ikke nær så selvglade, som andre ville være i vores sted”.

Kommentarer