Nyuddannet og umuligt at komme i betragtning til stillinger

På lang sigtJeg blev færdig på pædagogseminariet sommer ’13, og siden da har jeg hver uge sat mig ned i den jyske hovedstad og kæmpet for at finde et arbejde, så jeg kan udleve min drøm og blive ansat som pædagog. Når jeg har fundet en stilling, som er relevant, bruger jeg en del tid på at undersøge flere ting om institutionen (værdigrundlag, profil, dagligdag og pædagogisk praksis), og derefter mindst lige så lang tid på at skræddersy min ansøgning til netop den institution. Det gør jeg, fordi det er min store drøm, at arbejde som pædagog. Jeg har skrevet rigtig mange ansøgninger og modtager desværre kun afslag, med besked om at jobbet er besat til anden side. Jeg synes at det er rigtig svært ikke at give op!

Jeg har tidligere arbejdet i 14 år som kontorassistent, men valgte at gå efter min drøm og starte pædagoguddannelsen. Jeg ville ønske, at jeg fra mine rådgivere havde fået at vide, at det efter endt uddannelse ville blive helt umuligt, at finde et pædagogisk arbejde uden at have praksiserfaring fra en institution. Og jeg ville samtidig ønske at jeg nu ikke skulle læse i mit fagforeningsblad, at det er nemt at få job som pædagog.

I Børn og Unge 23. januar 2014 er det i en artikel beskrevet at det lysner for jobsøgende pædagoger specielt i storbyerne. Jeg finder det dybt frustrerende at læse denne artikel, ikke mindst fordi der for det første ikke er mange pædagogstillinger at søge, og for det andet fordi der er så mange om buddet. Jeg bor i Aarhus kommune, som pudsigt nok samtidig med artiklen i Børn og Unge, har meddelt at der er ansættelsesstop på pædagogområdet pga. den kommende skolereform. Samtidig er der i Aarhus 2 seminarier, der hvert halve år sender ca. 200 nyuddannede pædagoger ud i marken (videreuddannelse eller jobsøgning).

Jeg synes, at det nærmest er krænkende at den eneste mulighed, jeg har for at komme ind på arbejdsmarkedet, er at jeg skal tilbyde min arbejdskraft i et jobtilskud, så jeg kan blive kendt i felten. Som ansat i jobtilskud modtager jeg fortsat mine dimittend-dagpenge (nærmest ingenting), og bruger dermed af min 2-årige dagpengeret, men er ikke garanteret et fast job bagefter. Jyden i mig synes at det er rimelig grænseoverskridende, at jeg skal arbejde gratis for måske at få et job. Faktisk vil det koste mig penge, da jeg selv skal betale transport til og fra arbejde.

Det er meget frustrerende at man som nyuddannet pædagog uden pædagogisk erfaring, faktisk ikke har en jordisk chance for at komme ind, med mindre man er klar til selv at betale for det.

Om en måned kan jeg skrive langtidsledig på mit CV……det gør ikke sagen bedre!

Kommentarer