Jeg har et godt tilbud til dig.

Spar 332.500.000 millioner

Investering betaler sig på den lange bane. Og ja, svaret har vi først i år 2057.

Jeg slukker for radioen, og går den tunge vej fra parkeringspladsen og ind på skolen. Jeg skal være sammen med Søren de to første timer. Søren er en dreng på 10 år. han har flere diagnoser: autisme og ADHD. Sørens kommune har investeret i ekstra personale til klassen. Dette betyder at vi f.eks. i konfliktsituationer, kan skifte personale hurtigt.

Når jeg er sammen med Søren, skal jeg både have både plan a,b og c klar, men jeg ved også, når de to timer er gået, ser det hele anderledes ud. Søren arbejder kun med en plan, som er hans egen, hvilket udfordre min faglighed meget.

Ofte starter vi dagen med at gynge. Vi har en lille sal på skolen, som han føler sig tryg i. Først skal jeg skubbe ham så han næsten ryger op i loftet, derefter vil han gerne have, at jeg kaster bolde på ham, som så flyver rundt i lokalet. Naboklassen, som ligger lige ved siden af, kommer ofte ind og spørger, om vi ikke lige vil skrue ned for musikken. Vi skal helst høre højt musik og gerne musik fra Sørens fantasiverden, hvor bamserne er hans bedste venner.

Efter 30 minutter har han ikke lyst til det mere, og jeg har nu forberedt ham på, at vi skal ned i hans eget rum og arbejde med tegneserier, som han elsker. På vej hen til hans rum får han øje på sin månebil på legepladsen. 1, 2, 3 så er vi på legepladsen. Nu får vi, igen, kun lavet det Søren vil. Da mine to timer er gået, går jeg med bukket hoved ned i klassen og bytter med en lærer: ”held og lykke, tænker jeg”.

images

Vi får tilknyttet en ekstern psykolog, som igennem ca. 8 år, har været tilknyttet hans familie. Vi indleder et tæt samarbejde om, hvordan vi lægger en fælles strategi. Både for ham, familien og os. En dag – på et af vores møder – ridser psykologen virkeligheden op for os. hun fortæller vigtigheden i, at han lærer at indgå kompromis, hvis han ikke lærer det her, vil han være afhængig af en voksen 24 timer i døgnet, resten af livet.

Efter et års tid, begynder vi at fornemme en fremgang. Vi mærker et overskud hos ham. Hans forældre begynder nu at smile mere, når vi ser dem på skolen, og vi pædagoger og lærere, kan nu i små doser, fylde noget fagligt på ham. Søren er, nu 4 år efter, blevet inkluderet mere i sin klasse. Han har dog stadigvæk sit eget rum, hvor han har muligheden for at trække sig.

Søren øver sig nu i at arbejde ud fra forskellige krav og situationer vi stiller ham. Han har blandt andet dansk og matematik i ca. 4 timer om ugen. Søren har tidligere været totalt isoleret i forhold til de andre børn, og har i sjældne tilfælde kunne se en film, med de andre elever.

Nu efterlyser Søren også selv mere samvær med klassekammeraterne, og deltager nu flere gange om ugen i fælles aktiviteter i klassen.  Idræt, klassens time og socialfag, hvor vi blandt andet arbejder med venskaber. Vi kan som personale nu stille større krav til ham, og behøver kun i sjældne tilfælde, at benytte os af plan b.

Drømmen for os, som personale er, at han kommer i et bofællesskab og indgår i et fællesskab med andre beboere. Et fællesskab, hvor han kan have sit eget værelse, uden særlig støtte fra personalet. Vores alternativ er, at han kommer på et bosted, som er sikret for socialt samvær med andre beboer, og afhængig af pædagoger rester af livet. Set ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt, vil det blive en rigtig dyr fornøjelse for samfundet, hvis vi ikke magter at lærer ham at indgå i kompromis.

piggy bank and cash leaves

De dyreste borgere, vi har i Danmark i dag, koster omkrig 12 millioner om året. De borgere har op til 20 pædagoger ansat. Vores psykolog har fortalt, at Søren godt kunne blive en af dem.

Hvis vi tager udgangspunkt i det eksempel, at Søren forlader vores skole som 18 årig, og derefter får et liv på 50 år i et bofællesskab.

En pædagog koster i gennemsnit 350.000 kr. om året.

Som drømme scenarie vil det svare til 1 pædagog om året. Dette vil koste samfundet 17,500,000 kr. over en 50 årig periode.

Hvis vi tager det værste udgangspunkt, vil det i Søren tilfælde, svare til ca. 20 pædagoger om året. Dette koster samfundet 7.000.000 kr. om året, hvilket ville koste samfundet 350.000.000 kr.

Investering betaler sig, og i dette tilfælde 332.500.000 millioner på et livslangt forløb. I mit regnestykke indgår ikke udgifter til bosted, psykologer osv.

Kommentarer