Veluddannede forældre på barsel

Jeg arbejder i en børnehave, hvor jeg oplever at børn hvis veluddannede forældre er på barsel, kommer i børnehave dagligt fra klokken syv til sytten. De holder umådeligt sjældent en fridag, ja nogle af børnene holder aldrig fri.

De stakkels treårige børn, som oven i købet må se sig vraget til fordel for en lille nuttet lillebror eller lillesøster, skal tilmed udsættes for at blive placeret i børnehaven i op til 9 timer dagligt, mens mor hygger sig på café Baresso eller i indkøbscentre rundt omkring i København!

I de 9 timer, som også inkluderer at selv morgenmaden bliver indtaget i børnehaven, savner barnet både mor og far, og spørger tit og ofte ”hvornår kommer min mor og henter mig?”.

Jeg kan kun svare barnet på samme måde hver dag, nemlig: ”du bliver hentet når du har spist og leget, og jeg kan godt forstå, at du savner mor”. Jeg krammer og trøster.

Men det smerter at være vidne til dette og det undrer mig, at forældrene ikke har lyst til/orker/har tid til at være sammen med deres første barn, når nu de har et helt år på barsel.

Jeg forstår simpelthen ikke, at børnene behøver at være i børnehave i så mange timer hver dag, når nu der er mulighed for kortere dage eller endda en fridag!

Og når jeg på kurser har mødt mine skønne pædagog-kollegaer fra hele DK, så har jeg fundet ud af at det ikke kun er et Københavner Yuppie-fænomen, men at forældre på barsel i Jylland og på Fyn kører samme stil!

Nogen vil måske tænke, hvorfor  jeg ikke bare fortæller  forældrene at deres børn savner dem og vil have godt af en fridag?

Det prøver jeg skam også på, men det er som om, at der falder en stor osteklokke og et par kæmpe høreværn ned over forældrenes ører, når det drejer sig om den slags beskeder. Fortæller jeg derimod om at lille Elmer har fået en bule i panden fordi han  i en vild fangeleg var uheldig at løbe ind i legehuset, ja så kan selv samme forældre gå i selvsving af bekymring over forholdene i børnehaven og kontakte bestyrelsen, lederen og klage til den pædagogiske konsulent i kommunen!

Så jeg har lidt opgivet at trænge igennem høreværn og osteklokke, og har besluttet at bevare det gode forældresamarbejde og kun nævne fridage og kortere dage en gang imellem.

Forleden var der en 4-årig, der ikke var vild med at blive afleveret. Han ville hellere holde en hyggedag med mor og lillebror på 6 måneder. Jeg fik nævnt at ”det da også er dejligt med en fridag en gang imellem”. Mor kiggede bestyrtet på mig og udbrød ”han kan jo ikke holde fri hver dag!”. Det gør drengen så heller ikke, skal jeg hilse og sige!

Jeg ved godt at jeg med mit indlæg generaliserer veluddannede forældre på barsel som Yuppie-karriere-realiser mig selv- materialistiske-egoister som måske får børn af statusmæssige årsager. Og jeg ved også godt at jeg risikerer at blive dyppet i tjære, rullet i fjer, stenet, og sendt i eksil på en fjern Sydhavs ø af vrede forældre, som synes, at nu går jeg for vidt!  Men jeg ser hvad jeg ser, og har i løbet af de sidste syv år kun oplevet èt barn, som virkelig nød godt af at have fået en lillesøster. Lille Cecilie havde nemlig masser af fridage og korte dage, når hun var i børnehave. Men hendes mor og far lever også efter helt andre og mindre materialistiske-karriere-agtige værdier. Hurra for dem og lignende kærlige forældre.

 

Birgitte Nyberg Svendsen

 

 

 

 

Kommentarer