”Godnat og sov godt”

Jeg har gennem mit 16 års virke, først som medhjælper og siden som pædagog, arbejdet i vuggestue, hvor formiddags- og eftermiddagslur er en integreret del af dagligdagen.

Her er tempoet endnu ikke sat af den store ydre verdens ur – og så alligevel. For børn påvirkes og reagerer på deres omgivelser. Om det handler om familiens daglige pres af at få hverdagen til at hænge sammen, eller at børnene rent faktisk heller ikke får sovet nok, kan diskuteres. Men mine oplevelser gennem tiden har været, at en del familier ikke ønsker at børnene skal sove til middag, eller i så fald de må sove, er det begrænset til maksimalt en time. Jeg har oplevet børnehavebørn falde i søvn midt i frokosten, for så trætte var de.

Det har konsekvenser!

Dels kan børnene være påvirket humørmæssigt, men også aktivitetsmæssigt. Det vil sige at de ikke kan koncentrere sig om det der sker omkring dem, og at det rent faktisk kan virke stressende på dem. Men det viser sig også i deres samvær med andre børn, at de kan reagerer udadvendt mod andre børn ved f.eks. at slå, fordi de ikke kan rumme dem, eller fordi de har svært ved at finde ro.

Vi ved selv som voksne hvor svært det kan være, at modtage ny viden, læring, være social, kunne overskue og rumme både mennesker, men også nye ting, hvis vi ikke får sovet nok og er trætte.

Nu tænker du måske, at det er der da ikke noget problem i, for vi klarer det jo. Men vi har også nogle forskellige redskaber at gøre brug af, og vi kan fjerne os fra det, som vi trænger til en pause fra. Det kan børn ikke. De er tvunget til at være i bestemte lokaler på bestemte tider; sammen med mange andre børn.

Det er netop her en formiddagslur for et vuggestuebarn eller en middagslur for et børnehavebarn, kan gøre en forskel for, hvordan resten af dagen falder ud. Den kan være medvirkende til at børn kan rumme og modtage de impulser, de møder på deres vej.

Tænk bare når børn starter i skole og ikke får sovet nok om natten. Det er videnskabeligt bevist, at børns krop og ikke mindst hjerne vokser når de sover, og det må da være argumentation nok til at de får lov til at sove, så godnat og sov godt!

Kommentarer