Havearbejde – det er bare noget vi leger

 

Det startede som: Nej, det ser ikke særligt pænt ud og sluttede som en virkelig fed leg.

Skoleferietid og stadig et par uger med tid til hygge og lege i Skolefritidsordningen inden dette skoleår lukkes ned.

Vejret er herligt, og børnene leger i mindre og større grupper på tværs af køn og klasse på legepladsen. Jeg opdager, at vores ene busk på legepladsen er dækket af “Almindelig Skovranke” så jeg tænker at jeg kan fjerne lidt af den, mens den gode leg er i gang rundt om mig. Så er jeg tilstede men uden at stå og holde øje med dem hele tiden.  Det er hårdt arbejde. Den er  godt viklet ind i busken og stænglerne er tykke og lange. Men solen skinner, der er livlige og glade stemmer omkring mig, og det er hyggeligt.

Der går kun kort tid, før hjælpen melder sig. De kommer enkeltvis hen, (børnene) kigger lidt, spørger ind til hvad jeg egentlig laver, kigger lidt igen, og så komme det: Må jeg gerne være med?

Selvfølgelig må man være med. Vi kigger og snakker lidt om buskene, for nogle af dem stikker, så der skal vi passe på, hvis vi går igang der. Vi hjælpes ad, snakker om buske, har de følelser og andre spørgsmål og tanker der ellers dukker op.

Pludselig er vi så heldige at vi får en chauffør tilført. Det er en dreng, der har hængt ud lidt i nærheden af os på sin mooncar, lyttende og observerende. Han kommer kørende hen til os og spørger: “Ginie, vil du have at jeg kører det væk”, og selvom jeg ikke selv havde tænkt tanken, så var det jo lige præcis det jeg gerne vil have.

Det blev kørt op i den anden ende af legepladsen, hvor han havde perfekt sted til det. Godt gennemtænkt havde han fundet et sted, hvor det lå lidt væk, så det ikke generede. Super idé var både mine hjælperes og min respons.

Det er fedt, når en lille handling udvikles til en herlig leg. En leg, hvor rammerne ikke er sat på forhånd, og en leg, hvor vi har mulighed for bare at følge legen og måden den udvikler sig på. Det er det, som især er muligt i ferierne, hvor rammer, dagsstruktur og møder fylder knap så meget som på en helt almindelig skoledag.

Kommentarer