Dit fede dyr – og andre ting vi lærer børn.

Da vejret var lunt og solrigt, sådan rigtig forårsagtigt for første gang i år, stod jeg i skolegården sammen med en flok piger fra 4. Klasse.
“Se mig, se hvad jeg kan!” råbte de på skift.
De hang i klatrestativet, gik armgang i klatrestativet og slog kolbøtter og vejrmøller på underlaget under stativet. Jeg smilede til dem og de smilede tilbage.
En af de små piger, for små det er de stadig i 4. klasse, stillede sig hos mig, lænede sig ind til mig og så på de andre sammen med mig. Sådan stod vi i solen. Stille og tætte.
Så sagde hun: “Jeg elsker at snurre rundt sådan. Men jeg gør det ikke mere. Jeg skal stadig tabe mig lidt først.”
“Hvad skal du?” Spurgte jeg.
Og hun svarede “Tabe mig, sidst jeg snurrede rundt var der nogen som sagde jeg var tyk på maven. Så jeg vil ikke gøre det mere. Kan du ikke se det?”
Hun hev op i trøjen og ud i en lillebitte delle – lige midt på den lillebitte pigemave. Og jeg var lige ved at græde.
4. klasse går hun i. Og hun er allerede flov over sin krop.

Vi hører mest om piger og kvinder, som har problemer med den krop de har fået. Men det sker også for drenge. Under en fodboldkamp i frikvarteret kan de andre finde på at råbe: “Dit fede dyr!” Det er ikke helt sådan ment. Det er jo bare noget man siger, svarer de, hvis man påtaler det. Men den dreng det er gået udover, han snyder sig fra badet efter idræt.

I Berlingske den 5. April kunne man læse, at et flertal af danskerne mener, at de fede selv bærer ansvaret for deres overvægt. De må tage sig sammen.

Der er netop startet et nyt program på TV3: “Min fede træner”. Lækre kendisser skal æde igennem, tage ekstra kilo på for at smide dem igen, så de kan vise, at man sagtens kan tabe sig. Hvis man vil.

På DR3 kan man følge underskønne Petra, som igennem en række udsendelser forsøger at komme til at elske sig selv. Hun fortæller, at hun så længe hun kan huske tilbage har været uvenner med sin krop. Petra er smuk i mine øjne.

Hvad vil det i grunden sige at være fed? Er man fed, når man vejer 10 kilo for meget?
Er man forkert, hvis ens røv ikke strutter, men snarere hænger? Kan det virkelig passe at alle mennesker har følelser – også de tykke?
Og hvor tynd skal man være for at kunne lege med de andre børn i skolegården uden at få tilråb?

Kommentarer