Ved du hvor Negerland ligger?

I Danmark er vi et oplyst folk. Her kan man stemme til folketingsvalg og kommunalvalg. Kvinder kan tage en uddannelse og mænd kan også passe børn. Selvom stillingen endnu ikke helt er lige, så er vi godt på vej. I Danmark hylder vi retten til at være den man er. Man må også blive gift med den man vil. Her har vi religionsfrihed, man må tro på en hvilken som helst Gud.

Han var ked af det: “Jeg har brug for at tale med dig” sagde han. Hans stemme lød højtidelig og han prøvede ikke at græde.
Vi sad overfor hinanden, mens han fortalte. Han synes, at der er mange som bliver sure på ham, selvom han prøver at gøre det rigtige.
“Jeg tror ikke det er derfor, men jeg bliver bare nogle gange bange for, om det er fordi jeg er sort”.
Jeg spurgte hvad han mente.
“Mine store søskende siger, at jeg ikke skal tage mig af det.”
“Tage dig af hvad?”
Han fortalte, at når de går på gaden, kan danskere finde på at råbe af dem. Grimme ting, om at de er sorte.
“Hvad kan de finde på at råbe?” spurgte jeg.
Han så ned i bordet.
Sådan noget som: “I går den forkerte vej. Negerland er den vej! Og så peger de.”

Han fortalte, at han får lyst til at sige noget tilbage, men hans store søskende har lært ham, at det skal han ikke. Han skal smile og lade som ingenting. Men når han kommer i skole og sommetider får skæld ud eller bliver uvenner med nogen, så bliver han bange for, om det kan være fordi han er sort og ser anderledes ud. Om vi helst vil have, han ikke er her.

Drengen og hans søskende uddanner sig, forsøger at passe ind og at nedtrappe konflikter. En af drengens storebrødre sagde engang til mig:
“Jeg vil være læge. Jeg har fået så meget. Jeg vil gerne give noget igen.”

Jeg er sikker på, at han går i den rigtige retning. Den retning hvor man giver plads, bærer over med andre og har et ønske om at vise respekt og bidrage. Jeg mener, at det er en meget mere dansk holdning end at råbe efter andre på gaden, bare fordi de har en anden hudfarve.

Jeg ved ikke hvor Negerland ligger. Jeg ved til gengæld, at vi deler den samme verden og holder hinandens liv i vores hænder. Jeg ved ikke, hvordan man er rigtig dansk. Men jeg ved, hvordan man er menneskelig og medmenneskelig. Og jeg troede, det var det som gjorde os til noget særligt.

Kommentarer