Det er dødsjovt at lege!

Døden er et tabuiseret emne – eller hvad mener du?
Jeg er pædagog i en daginstitution, og dagligt minder børnene mig om, at selv de sværeste og tungeste emner er en naturlig del af livet!
“Ella er død, Ella er død”!
Det er torsdag og kl. er 16.30, jeg er ved at rydde lidt forskelligt op i fællesrummet.
Fire af de ældste piger i børnehaven kommer grinende gående forbi mig. De har fat i hvert sit hjørne af det tæppe, Ella ligger på.
“Ella er død, og nu skal hun begraves”! Siger Asta henvendt til mig, da de går forbi.
“Nå”! Siger jeg, “det var da en trist nyhed, jeg kunne faktisk rigtig godt li’ Ella. Hvor bærer I hende hen”? Asta tager igen ordet,  “ind til kassen med klodserne, der kan hun ligge rigtig fint”!
Ella ligger helt stift på tæppet. Da de går videre, åbner hun øjnene, ser op på mig og fniser.
Mens jeg samler nogle legoklodser op fra gulvet, siger jeg, “Vil I ikke lige kalde på mig, når hun ligger derinde, jeg kunne godt tænke mig at sige et par fine ord om Ella, inden I putter hende i kassen. “Jubii”, råber pigerne.
Asta kalder på mig, “Trineeeee, Ella er klar nu”! Jeg går hen til pigerne. Vi står rundt om tæppet, hvor Ella ligger.
Jeg tager min mest seriøse og højtidelige mine på. “Kære allesammen, som er kommet her for at sige et sidste farvel til Ella. Jeg vil gerne lige sige et par ord….Ella var sådan en sød og venlig og hjælpsom pige”. Ella storsmiler, og jeg fortsætter, “og så kunne hun være så fantastisk fræk, og nogle gange lidt skrap…..Kan I tænke jer? Engang blev hun så vred på mig i en leg, at hun ikke ville være med mere, bare fordi jeg ikke ville være mor, men hellere ville være storebror.
Nu kan Ella ikke holde masken mere. Hun løfter hovedet og griner højt, “det kan jeg godt huske” siger hun. Jeg smiler og siger, “hvil i fred Ella”. Jeg giver hånd til de andre piger, siger, “tak for i dag, og tak fordi I kom”! og går ud for at blive færdig med at rydde op.
Pigerne fortsætter legen. Efter nogle minutter kommer Ella ud til mig og siger, ” Trine, vil du ikke godt komme og holde en tale mere? Nu er det Asta, der er død”? Det vil jeg gerne.
Det bliver til tre begravelsestaler før pigerne bliver hentet, og jeg har fri.
Ja, det er virkelig dødsjovt at lege😉
God aften derude.

Kommentarer